Gepost door: Tjibbe van der Veen | 1 mei 2013

Engelen, Browning, Godwin en bankiers

Tijdens de ‘Nacht van de Filosofie’ op vrijdagavond en –nacht 12 april 2013, vond er een discussie plaats met Bram BakkerEwald EngelenJeroen Smit en Joris Luyendijk. Onderwerp was de vraag wie zijn bankiers en wat zijn hun drijfveren? Kunnen we verslaafd zijn aan geld? Hoe moeten we bankiers en hun wereld begrijpen? Hoe ziet een normale dag er voor hen uit? Wat DOEN ze? Kortom een gesprek over de ware aard van de bankier.

Het was in dit gesprek dat Engelen de auteur Christopher Browning aanhaalde en zijn boek ‘Ordinary men’, over een reserve politiebataljon van de Ordnungspolizei dat werd ingezet bij de executies en deportaties van Joden in het Lublin-district in Polen. Hij maakte een onvervalste Godwin door de parallel te maken met bankiers als ‘gewone mensen’ die de ‘dingen’ goed doen, in plaats van de goede dingen.

Is het dan echt zo slecht gesteld met onze financiële sector? Is het feit dat de kredietverstrekking aan het MKB welhaast is stilgevallen te wijten aan de doorgeschoten bureaucratie en misinterpretatie van de regelgeving van de AFM binnen de banken? Gaat de letter van de wet in de praktijk voor de geest van de wet? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat consumenten bankiers weer gaan vertrouwen?

Na een aantal blogposts over het vaststellen van het probleem hoop ik in volgende blogposts ook concrete aanbevelingen te doen. Mocht je commentaar of ideeën hebben, dan hoor ik het graag!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: